fredag 8 november 2013

Koka pasta -Al dente



Alla kan väl koka pasta....eller? Det är inte svårt, men det finns några enkla knep du kan ta till för att få pastan extra god.

Jag börjar med att värma vattnet under lock tills det att det kokar. Jag använder 1 l vatten till 100 g pasta, och till två personer brukar jag göra 350 g pasta och då använder jag 3,5 l vatten. Det är viktigt att använda rätt mängd vatten, har man för lite så blir pastan ej riktigt kokt. När vattnet kokar tillsätter jag först saltet, 10 g salt per liter vatten, vilket till mitt exempel med 3,5 l vatten ger att jag använder 35 g salt. Mindre salt än så tycker jag inte påverkar smaken och då kan man lika gärna låta bli att använda salt.

När vattnet kokar och är saltat, så är i häller jag i pastan och rör om, sedan lägger jag på locket och väntar tills vattnet kokar igen, då tar jag av locket. När pastan börjar närma sig slutet på den rekommenderade koktiden så brukar jag ta upp smakprov, är pastan färdig, så som jag vill ha den så åker den upp. Är pastan fortfarande för hård så får den koka längre.

Pastan är al dente när det är en liten vit rand i mitten där du bitit av pastabiten.

Jag tycker att jag äter godare pasta nu när jag gör på det här sättet.

Spola inte pastan med vatten när den har kokat färdigt, om den är klar före du ska servera den så är det bäst om du blandar den med ett par matskedar av kokvattnet och några skvättar olivolja. Då kommer den att behålla sin konsistens och den kommer inte att klibba.


Koka pastaPastavatten
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. En stor kastrull minskar risken för överkokning - fyll den till 3/4 med vatten. 
Vatten: 7,5 dl per 100 g pasta
Salt: 1 tsk per 1 1/2 l vatten.

Kokning

Tillsätt pastan i det kokande vattnet och rör om och låt pastan koka utan lock. Torr pasta ska koka livligt! Färskpasta ska koka på svag värme och sjuda. Detta är speciellt viktigt för fylld färskpasta. Vid stormkokning öppnar den sig gärna, den goda smaken läcker ut i kokvattnet och hälls av.


Rör om några gånger

Pastan ska cirkulera - jämn kokning minskar risken för hopklistring. Använd en träsked eller sked i hårdplast till kort pasta t ex makaroner och en spaghettiklo eller salladsgaffel till lång pasta t ex spaghetti.

Al dente
Företagens provkök har testat fram koktider, följ därför deras anvisningar på förpackningen. Pastan ska bjuda på ett visst tuggmotstånd och spänst efter kokning - men inte smaka "okokt" mjöl. Använd gärna timer/tidur - ta tid från det att vattnet börjar bubbla i kastrullen. Tar du tid från att vattnet stormkokar kanske pastan redan är halvkokt. Koka exakt så länge det behövs.

Prova
 
Prova dig fram ta upp lite pasta mot slutet av kokningen och smaka! Dela på pastan och titta på snitttytan, när det vita partiet i snittytan precis försvunnit - då är pastan färdigkokt. Koka inte för länge då mister pastan sin spänst och goda smak.

Häll av vattnet

Häll pastan i ett durkslag - skaka över vasken så försvinner vattnet från pastans hålrum.

Servera pastan nykokt!

Servera genast - visste du att pastan fortsätter att mjukna efter kokvattnet hällts av? Skulle pastan bli stående trots allt - häll över lite hett vatten så blir den åter lätt att servera. Ska du använda pastan i sallad - kyl snabbt ner under rinnande kallt vatten och låt rinna av.

Avsluta med ett varv på kvarnen.
Smaka av med kryddor. Svep gärna över med lite grövre salt, t ex havssalt, och nymald peppar från kvarnen - sedan är det bara att äta och njuta.
Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar