fredag 8 november 2013

Coq au vin -lantligt och gott

Kyckling i vin Coq au vin kycklinggryta

En verkligt äkta coq au vin är gjort, naturligtvis, på tupp, och en del av blodet går in i såsen, som när når bordet, är en rik, nästan svart färg. I Storbritannien gör vi en mindre autentiska anpassning, men det gör en fantastisk middag-fest maträtt. Resultaten är olika men lika läcker om du använder cider istället för vin, men det måste vara torr cider. Jag gillar också att ge denna maträtt halva sin koktid dagen innan, låt den svalna, sedan kyla och ge den andra halvan av tillagningstiden före servering. Vid halv-kokt skede vända kycklingbitarna över så att de kan absorbera alla härliga smaker natten.

Kyckling i vin Coq au vin kycklinggrytaKyckling i vin även kallat Coq au vin på franska. En klassisk god och enkel fransk kycklinggryta med rött vin, lök, fläsk och champinjoner. 
Coq au vin kan du servera med ett gott surdegsbröd; rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete. 
Vintips till kyckling i vin är ett rött kryddigt och mustigt vin från ex. Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien. Det kan du ha i kycklinggrytan också. 
Receptet är med kyckling blir också mycket bättre med tupp (coq) som fransmännen döpt rätten efter. 

Denna populära rätt kallas också för coq au chambertin, coq au reiseling eller coq au vilket vin man nu använder att laga kycklingen i. Den lagas med både rött och vitt vin, men det röda är mer karaktäristiskt.
4-6 port. Kyckling i vin Coq au vin kycklinggryta

Ingredienser:

  • 1 stor färsk kyckling (ca 1,2 kg), gärna från ekogård
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 16 små lökar eller schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • ca 20 små färska champinjoner
  • 4 skivor rimmat fläsk
  • 2 msk smör
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1 kvist färsk timjan eller 2 krm torkad
  • 1 kvist persilja eller 2 msk hackad
  • 1 lagerblad
  • ca 5 cm hackad purjolök
  • 1 bit blekselleri
  • 1 msk smält smör och 2 msk mjöl, rört till en röra

Tillagning:

  1. Stycka kycklingen i 8 delar (4 bröstbitar och 4 lårbitar). Skär sedan itu låren vid leden. Skär ev. bröstet i lagom portionsbitar ex. dela på tre.
  2. Salta, peppra och vänd kycklingbitarna i mjölet. Lägg på en tallrik vid sidan.
  3. Skala lök och vitlök samt rensa svamp. Dela lökarna på halva, hacka vitlöken och dela stora svampar på halva. Skär fläsket i bitar.
  4. Sätt på en stekgryta på 3/ 4 värme (eller använd en stekpanna att bryna i och en kastrull som du lägger över allt i och kokar kycklinggrytan vidare i).
  5. Lägg fläsket i stekgrytan samt tillsätt kycklingbitar och lök. Låt allt få lite färg. Tillsätt vitlöken och svampen och stek någon minut till.
  6. Fyll på med rödvin och lägg i kryddorna.
  7. Koka upp kycklinggrytan och låt sjuda (gärna under lock) i 40 minuter. ytterligare 30 minuter under lock.
  8. Vill du reda din qoc au vin så att såsen blir lite tjockare så kan du ta upp kyckling, svamp och lök på ett djupt fat eller form (gärna det du ska servera på).
  9. Blanda smör och mjöl till en deg och red av såsen med sk beurre manié.
  10. Låt koka i 5 minuter och smaka under tiden av med salt och peppar.
  11. Sila den varma såsen direkt över kycklingen.
  12. Servera kyckling i vin med rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar